• Print
close
Breaking news

Jak się reklamować w XXI wieku? Pomimo że tradycyjne formy reklamy, takie jak...read more Dysponowanie stroną, która jest często odwiedzana przez użytkowników to mar...read more Już niebawem powstanie twoja nowa strona? Wybór padł na Word Press, jako plat...read more Chciałbyś mieć stronę internetową, którą można samodzielnie administrowa...read more

Wpływ oliwy na zdrowie

Wpływ oliwy na zdrowie

Oliwa z oliwek jest znana od bardzo dawna. Jej właściwości są bardzo korzystne dla zdrowia człowieka, co potwierdziły już nie jedne badania. Jest to teoria poparta nie tylko badaniami, ale również obserwacjami. Na przykład możemy wziąć nowotwór, o którym niestety słyszy się coraz częściej w dzisiejszych czasach. Ryzyko zachorowania na raka nie zależy tylko od czynników genetycznych, lecz też od środowiskowych, czyli między innymi żywności.

 

Kolejną niepokojącą rzeczą w temacie nowotworu jest to, że aż 34% jest powodowane przez czynniki żywieniowe. Więc musimy o siebie koniecznie zadbać, żeby później tego nie żałować. Wiadome, że nic nie oferuje 100% gwarancji, że nie zachorujemy na raka, lecz zawsze możemy podwyższyć stopień obrony przed tym. Spożywanie tłuszczów, pochodzenia roślinnego właśnie takich jak oliwa z oliwek np. dziewicza ekstra odgrywa działanie ochronne na te choroby. Oliwa zawiera ważne elementy takie jak polifenole, witaminy oraz kwas oleinowy. Mimo tego, że będziemy spożywać oliwę musimy stopniowo wyeliminować czynniki, które sprzyjają nowotworowi podnosząc zachorowalność, takie jak palenie tytoniu, otyłość, infekcje, alkohol oraz wysokie zużycie tłuszczów zwierzęcych. Ponadto regularne spożywanie oliwy zmniejsza występowanie innych poważnych chorób między innymi cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe.

 

Eksperci twierdzą, że głównym czynnikiem, który zapobiega chorobom są polifenole, czyli przeciwutleniacze. Oliwa z oliwek jest wyjątkowo w nie wzbogacona, a są to substancje, które opóźniają proces starzenia się, co w dłuższym okresie czasu zapobiega miażdżycy oraz zmianach w strukturze DNA komórki. Pomimo tego oliwa z oliwek jest bogata w witaminy E i A. Witamina E jak wiadomo jest źródłem, które zapewnia nam dodatkową żywotność, siłę do życia, witalność oraz chęć do życia. Witamina A ma nam do zaoferowania poprawę wzroku oraz wpływa znacząco na wygląd włosów i skóry ponadto wzmacnia siły obronne twojego organizmu. Do tego wszystkiego spożywanie oliwy z oliwek stymuluje apetyt i poprawia trawienie. W latach 70 XX wieku pewien doktor przeprowadził badania nad nawykami żywieniowymi populacji z różnych regionów Świata. Okazało się, że dieta śródziemnomorska jest najkorzystniejsza, jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i nowotworów.

 

Doktor Atkins poświęcił wiele czasu na badanie oliwy z oliwek, a jest to główny składnik diety śródziemnomorskiej. W ostatnich czasach badania wykazały, że oliwa z oliwek działa też przeciwzapalnie. Podsumowując warto stosować tą dietę, przez co naturalnie uodparniać się na te choroby.

Story Page