• Print
close
Breaking news

Jak się reklamować w XXI wieku? Pomimo że tradycyjne formy reklamy, takie jak...read more Dysponowanie stroną, która jest często odwiedzana przez użytkowników to mar...read more Już niebawem powstanie twoja nowa strona? Wybór padł na Word Press, jako plat...read more Chciałbyś mieć stronę internetową, którą można samodzielnie administrowa...read more

Podział oliwy z oliwek

Podział oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek jest wspaniałym olejem powstałym z procesu tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu owoców oliwki. Ma w sobie wiele korzystnych dla zdrowia substancji, między innymi witaminę E oraz A. Jak większość rzeczy możemy ją podzielić na pewne kategorię.

 

Oliwa powinna być chroniona przed światłem oraz powietrzem i wysoką temperaturą. Trzeba gromadzić ją w naczyniach szklanych lub glinianych oraz innych, które nie ulegają utlenianiu. Jakość oliwy jest uzależniona od czynników takich jak gleba i warunki klimatyczne, rodzaj używanych nawozów, sposób zbierania oliwek, stopień dojrzałości oliwek, sposób tłoczenia oliwy. Między innymi wyróżniamy rodzaje oliw: Extra Virgin która, cechuje się naturalnym smakiem oraz zapachem świeżych oliwek, posiada kolor oliwkowo-żółtawy.

 

Następnie posiadamy Oliwę z oliwek Virgin. Jej charakterystyką jest to, że ma wyjątkowo delikatny smak oraz zapach. Posiada kolor oliwkowy lub oliwkowo-żółtawy. Następnym rodzajem jest oliwa average, która posiada bogaty oliwny smak oraz zapach. Pomimo tego posiada ładny promienny kolor. Kolejnym ciekawym rodzajem jest oliwa Refined, która posiada bardzo dużą kwasowość bo aż 3,3 procenta. Poddawana jest procesowi rafinacji. Przez to nie posiada charakterystycznego smaku oraz zapachu, a ma przejrzysty jasnożółty kolor. Mamy też oliwę Pure, która jest mieszanką rafinowanej i dziewczej oliwy. Posiada przyjemny smak oraz żółtozielony kolor.

Story Page